Hata Jante

Skrivet den 27 Sep, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Idag damp Tomas Gunnarssons bok ”Att överlista Jante” ner i brevlådan. De första sidorna blev en rejäl käftsmäll. Han sätter verkligen fingret mitt i ögat när han beskriver vad Jante är, vad Jante gör med oss och hur vi som fostrats med Jante kan bete oss. Kanske är det så att många i min generation (läs 60-talister) gjort en resa där vi kämpat med att slå oss loss från invanda beteenden och faktiskt vara rätt nöjda med oss själva, tycka att vi är rätt okej och inte bry oss så mycket om vad andra tycker.
Jag hoppas att jag kan glädjas åt andra, inte är rädd att ta emot en komplimang och att jag ibland också bidrar till att lyfta människor i min omvärld. Dessutom fortsätter jag med envishet att tro att det visst går att lyckas med det man förutsätter sig: Varför skulle inte jag när så många andra kan? Det invanda ”men-inte-ska-väl-jag” är ett minne blott. Så blir det när man jobbar med att skaka av sig Jante, men det tar tid och det krävs list. Jag lovar. Och ibland kan det till och med vara smärtsamt. Det finns delar av min historia som jag har fått bryta med för att komma loss.
Men tack Tomas för att du gör oss uppmärksamma på och ger oss historien om Jante. Det är när man väl ser ett beteende som man kan göra något åt det. Om man vill. För ”inte-ska-väl-jag”-tankarna ska vi begrava.

Så, för att överlista Jante fortsätter jag enträget att skriva på mina historier. Idag har jag påbörjat kapitel 29. Det tar sig. Jag fortsätter och envist att tro att jag i framtiden ska få möjlighet att underhålla och skapa samtalsämnen med mina berättelser. Målet är att det ska blir många, många.

Och för att lära mer om bokvärlden packar jag nu – som halva Sverige – väskan för att ta mig till Göteborg och bokmässan. Snart går tåget.

Lämna en kommentar