Har läst Felicia försvann

Skrivet den 21 Jan, 2012 under Om böcker | Inga kommentarer

Det vänder sig i magen på mig när jag läser Felicia Feldts sporadiska nedslag i livet, från unga år till nutid. En barndom fylld av förnedring, rädsla och situationer som känns absurda. En vardag som präglades av impulser, allt annat än rutiner och fasta mattider. Det framstår som viktigare att köpa alkohol än att köpa mat, viktigare att mata sina djuriska lustar än att barnen var mätta. En miljö där rätt en dag var fel, där det som rör sig i ett barns huvud inte är viktigt, där hot är en del av livet och där nyckelfullheten dominerar. Otryggt och skrämmande.

Sjuttiotal. Kärlek och sexuell frihet, flower-power och kollektiv. Den tidens melodi? Placera en kvinna i den tidens anda, på gränsen till sammanbrott, sexuellt överaktiv, alkoholberoende och dessutom mor till nio barn, gift sju gånger. Stackars barn. Resultatet blev Felicia försvann. Jag ryser.
Utan att ha varit i närheten av Felicias uppväxt kan jag ändå känna hur vindarna drog. Det låg i luften, så skulle man leva för att vara ”rätt i tiden”. Blommig lång kjol, frigörelse och Beatles. Frihet var lika med ansvarslös.
Nittiotal. Karriär, curling och prylar som identifikation. Det har mina barn vuxit upp med. Jag kan inte låta bli att undra hur det skadat dem? Hur de kommer att revoltera? Vilka böcker kommer de att skriva och hur många timmars terapi kommer de att behöva?

Lämna en kommentar