Har du någonsin velat hämnas?

Skrivet den 4 Nov, 2013 under Om skrivande | Inga kommentarer

Temat i min bok är hämnd och upprättelse. Och det är klart att man kan fundera över om det är så smart att hämnas, eller om det bara bär av utför? För när man hämnas så blir man ju egentligen inte bättre än den man hämnas på, och så är bollen i rullning. Man hamnar i hämndspiralen. Offer blir förövare.

Min huvudperson känner sig kränkt, så till den grad att hon bestämmer sig för att det är lönt att ge igen. Hon vill få dem som en gång förnedrade henne att känna hur det känns att bli kränkt. Öga för öga, tand för tand, som det heter. Ett upplevt underläge ska balanseras och hennes självkänsla återupprättas. Det är hennes plan.

Och visst kan jag också känna igen mig i att man vill bli av med alla de negativa känslorna genom att ”göra” sig av med dem, dvs hämnas. Men kanske räcker det med att tänka och fantisera om det? För visst är det bra att vi reagerar på orättvisor? Det visar kanske bara att vi kan känna, att vi vet våra gränser och vårt värde. Jag tänker att det är bra att vilja hämnas. Men att det nog, för de flesta av oss, stannar vid tanken. Som Dantès i Greven av Monte Cristo säger: ”Om du någonsin älskat mig, så ta inte hatet ifrån mig, det är allt jag har.”

Lämna en kommentar