Hämtat inspiration – Istanbul

Skrivet den 14 Okt, 2013 under Personligt | Inga kommentarer

Tillbaka i verkligheten efter några dagar i ett myllrande Istanbul. Vilken stad. Vi har vandrat gata upp och gata ner, sett en liten bråkdel av staden, det som vi turister vanligtvis ser, och vi har förundrats över intensiteten, dofterna och ljuden. Vi har sett moskéer, basarer, palats, torn, cisterner och vi har ätit gott. Vi har gjort allt det där som man gör som turist i Istanbul. Och dessutom njutit av Pera Palace. Det mytomspunna hotellet där en mängd stora namn bott och där Agatha Christie skrev Mordet på Orientexpressen i rum 411.

Och man traskar, och undrar vad som döljer sig bakom fasaderna, vad människorna uppskattar och vad de tror om oss bleka turister som går omkring med handväskan på magen. Vad är viktigt för dem som bor i Istanbul? Jag tänker att det skulle krävas mycket tid och nyfikenhet för att kunna skildra en stad som man inte känner. Hur vacker och inspirerande den än är på ytan.

Att förlägga en historia här skulle bli för komplicerat, men jag inspireras av folklivet, dofterna och kulturen. Kanske skulle en svensk småstad må bra av lite fart och fläkt från Istanbul? Nej, jag fortsätter att gräva där jag står. Jag fortsätter att utveckla min historia där jag placerat den. Den här veckan är betinget att skriva ett ganska stort antal kapitel, med start i morgon tisdag.

IMG_3215

Galatabron

IMG_3219

Kryddbasaren

IMG_3230

Blå moskén

Lämna en kommentar