Göra rätt för sig

Skrivet den 20 Maj, 2017 under Krönikor | Inga kommentarer

KRÖNIKA DEN 20 MAJ 2017

Till en far

Som barn fick du lära dig att göra rätt för dig. Inte gapa efter för mycket, och låta maten tysta mun. Du har upplevt krig. Ransoneringar och kalla vintrar. Din framtid stakade andra ut, att välja kom inte på tal. Du har lojalt uthärdat i en arbetsmiljö få idag skulle acceptera. Ordet semester kom aldrig över dina läppar.
Den enda extravagans du någonsin ägnat dig åt är dina tupplurer. En kvart på sängen efter middagsmålet innan arbete tog vid igen. En stund med slutna ögon.

Du har betalt skatt, moms, och avgifter. Du tog extrajobb när skördarna slog fel. Du satt kvällarna igenom och vände på det som fanns. För att det var viktigt att göra rätt, rätt för dig. Och rätt inför andra.

Rätt ska löna sig.

Vi tycker alla att rätt borde löna sig.

Idag sitter du i väntans korridorer. Här är rättvisa graderad, lämnad åt subjektiva bedömare och inte sällan otrevliga bemötanden med devisen ju fler år i livet desto längre väntan. ”Vad får dig att tro att du är värdig?”

Du biter ihop, står kvar i kön. Väntar på det där samtalet. Väntar på ett värdigt liv.
Och jag känner hur maktlösheten tagit över, och kan inte låta bli att undra varför vi är så många som fortfarande tycker det är viktigt göra rätt för sig. När samhället anser att det är fel att bli äldre.

Lämna en kommentar