Gestaltning och redigering

Skrivet den 2 Okt, 2015 under Om skrivande | En kommentar

Det har gått en vecka sedan bokmässan i Göteborg och livet rullar vidare. Jag fortsätter skriva på min fjärde historia och jag väntar nyfiket på feedback från redaktören (som jag för övrigt träffade på bokmässan – kul!) på mitt tredje manus. Nu har vi hittat en titel som känns bra, och det jobbas på omslag. Utgivning planeras till mars 2016.

Vi hann inte prata så mycket om mitt tredje manus, jag och redaktören, men kort, väldigt kort, sa hon; ”du är en fena på gestaltning.” Och det räckte för att min helg skulle kännas riktigt bra. För gestaltning är, odiskutabelt, det absolut knivigaste när man skriver. Att visa, inte berätta. Att inte skriva läsaren på näsan. Att låta det outtalade, det som finns mellan raderna, också tala. Till exempel: istället för att skriva ”Jag kände mig kränkt”, så kan man skriva ”Jag såg hur de tittade på mig, hur de log mot varandra, och jag tyckte mig höra att de pratade om mig.”

Ibland talar man om undertexter, dvs att läsaren får känna och nästan vara med men inte direkt läsa vad som pågår. Det är läsaren själv som drar slutsatser, inte författaren som ger dem. Ge läsaren händelser som gör att de kan förstå vad som händer. ”Anne skakar den tomma Treo-burken, och upptäcker att den är tom, igen.” (Antar att Anne ofta har huvudvärk och just nu är i desperat behov av en huvudvärkstablett.)

Ett spännande trick för att gestalta är att i dialogen låta en person ge uttryck för något, men säga något annat. ”Fin kappa du har”, kan betyda så mycket beroende på om det följs av en paus, en upprepning, ett skratt, eller något annat. Prova. Eller läs Hemingways ”Berg som vita elefanter”, som är ett av de bästa exempel som finns på detta.

”Nu sätter hon sig till rätta i soffan, med datorn i knäet och försjunker i en fiktiv värld.” (Vilket betyder att jag fortsätter arbetet med att redigera min nya bok.)

IMG_3002

1 Kommentar

  1. Pia
    3 oktober, 2015

    Hela tiden, ibland ger jag upp och skriver som en scen för att få ner händelserna, sedan sätter jag igång med gestaltningen. Det tar tid att hitta det rätta ordet med den rätta smaken och blanda med det rätta kroppsspråket.

    Reply

Lämna en kommentar