Förr hade man ett yrke – idag måste man ha tusen

Skrivet den 26 Feb, 2014 under Personligt | 4 kommentarer

Kanske är det för att jag är egenföretagare som jag ibland känner att jag byter hatt stup i kvarten. Eller så är det kanske så arbetslivet ser ut? Jag tänker att det i alla fall inte är så enkelt, oavsett om man är anställd eller inte, att man kan klara sig med ett singelyrke.

Så här har min vecka sett ut hittills (och jag är ju på inget sätt unik):

Ekonomen: har varit hos revisorn där måste förstå vad ett bokslut är, hur man stämmer av konton och hur alla mina framtida royalties (skämt åsido) ska bokföras.

Marknadsföraren: dagliga funderingar och idéer antecknas för att vid givet tillfälle (har bokat möte med mig själv nästa vecka) sammanställas i en plan.

Försäljaren: ringt bibliotek och identifierat potentiell distributionspartner.

Författaren: skissar på idé till bok nummer tre. Bokat in två mycket intressanta researchmöten på fredag.

Föreläsaren: förberett för författarträffen som ska vara på Skara Stiftsbibliotek på lördag. Jobbat om föredraget My Sunshine Story – om att vara Bara människa.

Mäklaren: förmedlat lite kontakter – för att jag tycker det är trevligt när de jag känner kan lära känna varandra och kanske vara till nytta för varandra. Älskar sånt.

IT-ansvarig: skickar Sie-filer till revisorn, bloggar, fixar skrivaren som krånglar.

Skribenten: omarbetat ett informationsmaterial till en kund.

Det var väl inte så här jag trodde att yrkeslivet skulle se ut när jag tågade ut med studentmössa på huvudet den där dagen i början på 80-talet. Det var definitivt inte det här någon utbildningsinstans förberedde mig på. Ändå är det så här yrkeslivet ser ut, för de flesta. Vi måste kunna lite av varje, för att klara att hantera helheten. Måtte svensk skola inse detta. (På bilden Djäkneskolan i Skara.)

Skara juni 2009 003

4 Kommentarer

 1. Ann
  26 februari, 2014

  Hmm, spännande, nu ska jag fundera på mina olika roller och vad jag fyller dem med dagligdags.

  Reply
  • Anne Liljeroth
   27 februari, 2014

   Fram med hattarna ur garderoben! Lycka till!

   Reply
 2. Maria
  27 februari, 2014

  Vad intressant, jag kan känna igen mig. Nu försöker jag renodla allt jag gör till det som jag absolut inte kan leva utan att göra – mitt skrivande. Har börjat gå ned i tid på mitt ordinarie jobb och sakta men säkert jobba mig mot målbilden.

  Förresten: vad kul att du kommer till Stjärnhov den 10 maj på Bokmässan, jag bor där:-) Vi ses då!!!

  Reply
  • Anne Liljeroth
   27 februari, 2014

   Låter klokt! Och vad roligt att vi ses i maj! Ser fram emot det!

   Reply

Lämna en kommentar