Fisk mot strömmen

Skrivet den 4 Maj, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

 

På hallen i väggen hänger en tavla som vi köpte för något år sedan. Den föreställer ett fiskstim, ett antal grå fiskar som simmar åt samma håll, och en färgglad som simmar åt motsatt håll, motströms om man så vill.
Varje gång jag tittar på tavlan så tänker jag att att ”sån ska man vara”, våga gå mot strömmen, våga sticka ut, våga vara annorlunda.
Idag när jag gick förbi fiskarna så tänkte jag: ”stackars sate.” Jag kom på mig själv med att tänka på allt jobb den stackars fisken måste lägga ner på att hålla emot den kraft och energi som alla de andra fiskarna, som simmar emot honom, piskar upp. Kanske är det därför han är så röd? (Jag säger ”han” men det kan naturligtvis lika gärna vara en hona.) Han jobbar frenetiskt för att inte dras med i de andras kölvatten, för att hålla sig flytande och behålla sin egen position. Är det värt det? Vad är det han jobbar så hårt för?
Vore det inte lättare att bara flyta med, som alla andra?
Som ung ville jag bara var som alla andra. Ha samma kläder, gå på samma aktiviteter och se likadan ut. Det var ett sätt att överleva, att få bekräftelse, få vara en i gänget. Det gick väl sådär. Förutsättningarna var kanske inte riktigt på min sida.
Men med åren har det blivit viktigare och viktigare att få göra ”min grej”, det som jag själv mår bra av, att inte lyssna på vad andra säger. Men det är ett tufft jobb att hålla stången.
Och där någonstans förstår jag plötsligt – varför fisken på tavlan är så röd.
Titeln på tavlan borde vara ”Be different. Hard work.” Istället för ”Don´t worry. Be different.”

Lämna en kommentar