En snabb up-date och sen höstlov

Skrivet den 31 Okt, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Just nu på skrivarfronten. Efter kontakter med en kunnig och kompetent person inom litteraturens värld har jag fått nya idéer och jag har påbörjat revideringen av Bara människor – igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte riktigt. MEN jag vet precis vad jag behöver göra. OCH det kommer att bli mycket bra.

Det handlar om att trollbinda läsaren, hela vägen in i kaklet. En liten ledtråd i taget, att lösa upp en gåta åt gången, långsamt men ändå i ett tillräckligt högt tempo. Jag ska flytta runt bland kapitlen och suga på några fakta, låta läsaren undra lite.

Varje omarbetning är som att ta på sig ett par nya glasögon och se texten genom dem. Det gäller bara att definiera vad det är som ska filtreras genom glasen, med vilka ögon ska texten läsas?
Om det blir bättre? Ja självklart. En text ska ju innehålla allt. Det räcker inte med att det är en bra historia, där ska finnas starka karaktärer, en längtan, ett motiv, en undertext. OCH det måste hålla hela vägen. Och det svårt att få med alla perspektiven på en gång. Därför krävs omarbetningar. Stephen King beskriver i sin bok ”Att skriva” hur han skriver hela manuset och sen lägger det i byrålådan i ett halvår, innan någon får läsa och han sen börjar skriva om. För att fortsätta så några vändor till. En annan författare berättade att han skriver om i genomsnitt 13 gånger innan det känns okej.

Så jag ska skriver om. Det kliar i fingrarna. MEN först ska jag vara människa också. Arbeta lite, ha lite höstlov, umgås med maken, vara i naturen och försöka låta bli att tänka på hur bra det kommer att bli när jag kommer till kapitel 77 nästa gång.

Lämna en kommentar