Det här med att ha en plan

Skrivet den 20 Apr, 2013 under Personligt | Inga kommentarer

Det som planeras blir gjort. Det vet jag från min tid som ansvarig och chef för en del av en verksamhet. Numera är jag ju bara ansvarig för mig själv 🙂 (glad för det!) men samma mantra gäller. Det krävs en plan för att saker och ting ska bli gjorda. Därmed inte sagt att jag har en – men jag borde ha en, har jag förstått nu.

I veckan träffade jag mitt förlag och ett antal av mina författarkollegor på ett möte. Vi pratade om vikten av marknadsföring och försäljning. Om att bestämma sig för en HÖG nivå av aktivitet för att bidra till försäljningen av våra böcker.

Och hög aktivitet brukar jag inte ha något problem med, det är väl snarare riktningen som brukar vara lite spretig. Det finns ju så himla mycket roligt att göra!

Sen är det det här med att ”sälja”. Ordet har en oförtjänt dålig klang. Och jag tänker på människor som är påflugna, tjatiga och har rosa skjortsnibbar. Sån vill inte jag vara. Sån är inte jag.

En författarkollega på HOI, Johan Dahl, kommer snart ut med en bok om att sälja och när han istället för att kalla det för att sälja, kallade det för att ”hjälpa”, då hände det saker. ”En säljare är en person som hjälper andra att lösa problem och behov”, sa Johan. Visst är det bra? Så vad jag ska göra är att, genom att vara mitt vanliga väna jag (haha..) få butiker och människor att inse att de inte kan vara utan upplevelsen jag ger dem i min bok. De missar helt enkelt något.

Om jag tänker så – blir det faktiskt lättare att planera, för jag behöver inte sälja, bara vara mig själv.

Lämna en kommentar