Det är dags nu – skrivprocessen

Skrivet den 13 Jan, 2015 under Personligt | Inga kommentarer

Nu börjar 2015 på riktigt! Idag känns det verkligen som vardag igen. Skönt! Vardag betyder att jag får plats för mitt skapande igen och jädrans vad det springer runt idéer i skallen just nu. Och lika frustrerad som jag är över att det är rörigt och spretigt, lika säker är jag på att det kommer att bli bra. Det känns rätt coolt! Att tillåta sig att vara ostrukturerad. Ovant för en före detta prestationsknarkande kontrollfreak. Men så har jag tränat på att släppa taget också. Hjärnan brukar ordna upp röran efter ett tag.

Jag fick en fråga på improveme.se-bloggen. Alfapsycho undrar hur min skrivprocess ser ut. Och den är väl kanske mer ordnat än vad jag upplever den. Så här tänker jag.

Synopsis. På några A4-sidor försöker jag kort berätta historien. Dessutom försöker jag beskriva vad det är jag vill säga, varför jag vill skriva den här historien och vilka grundelementen är; dvs miljö, tidsperspektiv och karaktärer.
Kapitelindelning. Jag vet att jag vill att dokumentet ska bli någonstans mellan 80-100.000 ord. Hur fördelar jag dem över historien, hur delar jag in dem i kapitel så att läsaren hänger med? Jag har haft runt 60-70 kapitel i varje bok. Gillar kortare kapitel, med ganska högt tempo.
Skriv. Jag skriver de första 10 kapitlen. Printar och läser. Ändrar i storyn. För där har garanterat hänt saker, dykt upp saker som jag måste ta hänsyn till. Karaktärerna gör inte alltid som jag tänkte från början. Jag skriver om de första 10 kapitlen, och skriver sedan 10 nya. Och så håller jag på. Under tiden antecknar jag saker som jag vill förstärka, ändra, förtydliga, bygga om.
Genomarbetning x 3-4. När jag väl har ett råmanus färdigt, så får det vila ett tag. 2-3 veckor. Sen går jag genom alla mina anteckningar och bestämmer vad jag bör se över. Det är speciellt karaktärerna som bör förtydligas. Men kan också vara något som ska bort, scener som ska läggas till. Detta gör jag några gånger.
Läsarrespons. När manus är genomarbetat några gånger så klappar hjärtat hårt när jag låter några personer läsa. Väldigt nervöst. Med den responsen är det sedan att börja om igen. Ytterligare en runda i manus.
Redaktören. Så småningom, om manuset är antaget, så är det dags för ytterligare redigering i samarbete med en redaktör. Jag har haft förmånen att ha en fantastisk sådan för arbetet med mina två böcker och har lärt mig otroligt mycket på det arbetet.

Från ax till limpa? Ja runt ett år kanske.

IMG_6475.JPG

 

Lämna en kommentar