Den hade allt…

Skrivet den 25 Sep, 2011 under Om böcker | Inga kommentarer

Med vemod har jag slagit igen Moderspassion. Boken om Minna och de andra i Arvika har varit min följeslagare sedan jag träffade Majgull i bokhandeln. Karaktärerna har fläkt upp sig och visat sitt innersta, delat sina största sorger, sina drömmar och farhågor. Härvan av relationer har rett ut sig och någonstans bland allt som händer skymtar jag influenser från de gamla grekerna. Moderskärlek, moderssorg, kärlek, hat och hämnd. Och dessutom visar sig döden. Även om han i detta fall verkar vara en rätt patetisk typ med svarta tår. Majgull har buntat ihop allt och sytt ihop en intensiv och kompakt berättelse om mödrar, i generationer. Man kan inte annat än att njuta av språket och reflektera över de mänskliga tillkortakommanden hon beskriver.
Nu ska jag fortsätta med min egen historia. Inspirerad inser jag att min huvudkaraktär har starka drag av Nemesis. Kvinnan som förkroppsligade gudarnas vrede. Gudinnans om straffade dem som gjort sig skyldiga till hybris eller överdriven stolthet.

Lämna en kommentar