Dags att lyssna

Skrivet den 15 Jan, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Jag tänker på dem vars röster vi sällan hör. Barnen, de unga i vårt samhälle. Det är en tuff värld vi lever i. Kraven är höga, konkurrensen ännu högre, förväntningarna haglar från olika håll. Det krävs erfarenhet, vilja och mod att välja, sortera och dra egna slutsatser. För att klara sig måste man skrika högt och känna sig stark. Hur högt ska en ung människa behöva skrika för att höras? Och vem lyssnar?
Det växer fram fler och fler organisationer som ställer sig på barnens, de ungas sida. Själv jobbar jag sen flera år med Tjejzonen och senast idag har Christina Stielli berättat om sitt lovvärda initiativ Jourvuxen i TV4:s morgonsoffa. Det gör ont i bröstet av tanken på hur väl dessa verksamheter behövs.
Samtidigt minns jag hur svårt det var att sätta ord på känslor jag hade som ung, hur rädd jag var att inte bli lyssnad på, tagen på allvar. Hellre höll jag tyst. För jag hade inte lärt mig hur man gjorde, hur man tog upp en obehaglig känsla. Jag fick lära mig att inte ställa till besvär, inte fråga för mycket. Det var tidens tand.
I kölvattnet av Tjejzonen och Jourvuxen förändrar vi ett gammalt beteende. Vi tillåter barnen att prata, vi lär dem att berätta om det de upplever, hur det känns. Och vuxna finns där på deras villkor, människor lyssnar, utan att döma. Vi visar att det är okej att uttrycka sig även i unga år och lär dem att det är bra att känna efter. Oftast bara genom att lyssna. Ett ansvar som vi vuxna måste ta. Dags att lyssna.

Lämna en kommentar