Augustiresan – nyårsbok nr 2

Skrivet den 9 Jan, 2014 under Om böcker | Inga kommentarer

Det var otroligt dåligt med snö i backarna under nyårshelgen så jag ägnade mig åt att läsa istället, uppkrupen i soffan, med kaffekopp och filt. Lovely.

Anna Fredrikssons bok Augustiresan var en överraskning. Jag hade förväntat mig en bok om fyra kvinnor på cykelsemester och jag fick en berättelse om chefskap. Ett ganska naivt sådant dessutom. Vid många tillfällen blev jag riktigt arg på huvudpersonen Jenny, för att hon var så undfallande och så svag, aldrig tog konflikter eller sa ifrån. Ibland ifrågasatte jag hennes ålder, hon kändes som en blåögd tjugoåring som drömt om att bli chef men aldrig förstått vad det innebär. Men vi talar om en kompetent kvinna i 40-årsåldern, som absolut vill göra karriär, till vilket pris som helst förefaller det. I början av boken frågade jag mig flera gånger om det här verkligen var trovärdigt.

Men halvvägs in i boken veknar jag, och tycker synd om Jenny. Kanske borde hon inte fått chefsjobbet, men det borde naturligtvis hennes chef förstått också. Hon har kanske befordrats över sin egen kompetens, för att det passade den högste chefen. Kan det vara så? Kan chefer göra så? Svaret är naturligtvis ja. Hur ofta har jag inte själv sett och upplevt hur människor rekryterats för att chefen gillar dem, eller för att de inte utgör ett hot mot chefens egna makt. Självklart! Jenny är ju klockren.

Så Augustiresan är mer än bara en berättelse, den är ett exempel. Den sätter fingret på hur dysfunktionella många av våra organisationer är, hur ledare manipulerar och hur människor beter sig när de är pressade. Det är en stundom ganska elak historia. Så jag hoppas att det är en fiktiv historia, att det här inte händer i verkligheten. Vad säger ni? Hur ser det ut där du jobbar?

När jag slår ihop boken så är jag ett med Jenny. Jag känner igen mig i mycket av henne. Att vara så fokuserad på att leverera på jobbet att man inte orkar med sina vänner, att inte tycka att något är roligt, att bita ihop och fortsätta trots att där inte finns någon utväg. Jag klarade inte det. Anna Fredriksson har gestaltat en vardag som jag tror många kan känna igen sig i, om än inte så illa, får jag hoppas. Mycket läsvärt!

IMG_3946

 

Lämna en kommentar