Att ”komma ut” med en text

Skrivet den 17 Apr, 2011 under Om skrivande | Inga kommentarer

Snart ska jag till institutionen i Härnösand och ventilera min text om Saga och de andra personerna i huset på Smedjegatan. Några av mina kurskamrater ska agera opponenter och jag ska stå till svars. För vad då? För att jag skrivit ihop en fiktiv historia om att hämnas de där ärren, som en gång var öppna sår och som aldrig riktigt slutat klia. För att jag lyckats sätta samman ett stort antal ord till meningar, till stycken, till dialoger och miljöbeskrivningar som har blivit till ett manus, såpass färdigt att jag vågat mig på att lämna det till människor som frågat om de får läsa. Det sista har krävts mod. Det kan jag lova. Och det är påfrestande för hjärtat. Herregud, vad ska folk tro?

Min något mossbevuxne handledare skrev i ett mejl: ”efter ventileringen får ni några veckor på er att bearbeta texten, så att den blir rätt och riktig och framför allt bra.” Vad menar han? Vem kan bedöma om ett verk är bra? (Mer än förlagen då som gör det ur ett kommersiellt perspektiv.) Är inte allt skapande att ses som konst? Ett försök att uttrycka något som sedan är upp till läsaren, eller betraktaren, att färdigställa med hjälp av tolkningar och egna erfarenheter?

Borde vi inte istället för att ifrågasätta varandras texter träffas för att äta tårta, dricka champagne och fira. Yippie! Jag har skrivit ett manus, en historia på 230 sidor som jag vågar dela med mig av.

Lämna en kommentar